Oogst - Introductie van sojateelt in Vlaanderen

Project partners

ILVO

inagro - onderzoek & advies in land- & tuinbouw

KULeuven

Agentschap innoveren en ondernemen

Co-financiering

Agrifirm

Alpro

arvesta

BFA

Boerenbond - trouw aan land- en tuinbouw

BORLIX

Jorion

Lidl

rikolto

Anné mechanisatie

CNH

M@M

Maschio

Steeno

Vanhoucke

VDD Agri

Colruyt Group

Oogst

Sojabonen worden geoogst in hun droog volwassen stadium, namelijk wanneer het vochtgehalte in de zaden daalt tot 14%. In NW-Europa is het echter moeilijk dit percentage te halen door het klimaat en gebeurt de oogst bij een maximaal vochtgehalte van ongeveer 20%. De sojabonen zijn rijp genoeg wanneer de bonen rammelen in de peul. De exacte oogstdatum is moeilijk te bepalen en hangt af van het ras, de regio, de zaaidatum en de lokale weersomstandigheden. In onze streken ligt de oogstdatum tussen half september en half oktober. Ideaal is om de soja ten laatste eind september te oogsten, aangezien op dat ogenblik de bodem veelal nog goed berijdbaar is en het inzaaien van een groenbedekker nog mogelijk is.

Om soja te oogsten kan men een klassieke maaidorser gebruiken. Hierbij worden de sojabonen uit de peulen gedorst en komen de overige delen van de sojaplant terug op het veld terecht. Hierbij is het belangrijk dat de grond zeer vlak ligt zodat de maaibek diep kan bewegen (zo’n 2,5 tot 5 cm boven de grond) en zo ook in staat is om de laaghangende peulen te oogsten.

Een vochtgehalte van sojabonen hoger dan 14% is veelvoorkomend in NW-Europa en daarom moeten de sojabonen gedroogd worden. Het drogen van de sojabonen voorkomt de groei van schimmels en bacteriën en het ontkiemen van het zaad. Bovendien is het drogen noodzakelijk om een maximale kwaliteit van de korrels te behouden en te voldoen aan de kwaliteitsnormen van de sojahandel. In NW-Europa worden sojabonen machinaal gedroogd. Een te hoge temperatuur wordt best vermeden aangezien dit verkleuring van de sojabonen en denaturatie van de eiwitten kan veroorzaken.

Rijpe sojabonen - Merelbeke, 2013    Maaidorser - Merelbeke, 2013

     Rijpe sojabonen - Merelbeke, 2013                                          Proefveldmaaidorser - Merelbeke, 2013

© .