Pers en media - Introductie van sojateelt in Vlaanderen

Project partners

ILVO

inagro - onderzoek & advies in land- & tuinbouw

KULeuven

Agentschap innoveren en ondernemen

Co-financiering

Agrifirm

Alpro

arvesta

BFA

Boerenbond - trouw aan land- en tuinbouw

BORLIX

Jorion

Lidl

rikolto

Anné mechanisatie

CNH

M@M

Maschio

Steeno

Vanhoucke

VDD Agri

Colruyt Group

Pers en media

 • 19/10/2018 - Persbericht Aveve
  Beloftevolle toekomst van soja voor humane consumptie in België
 • 17/10/2018 - Persbericht Colruyt Group
  Colruyt Group pioniert samen met partners met biologische sojateelt in België
 • 23/11/2017 - VRT: Drinken we binnenkort allemaal sojamelk van Vlaamse soja?
  Soja heeft ook in Vlaanderen een groot potentieel. Dat blijkt uit een onderzoek van ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek). "Het kan ook hier rendabel zijn, maar voor veel lanbouwers is het dat wel nog niet."
 • 07/11/2017 - VILT: Soja kan zesde belangrijkste akkerbouwgewas worden
  Soja kan het zesde belangrijkste akkerbouwgewas in Vlaanderen worden met een areaal dat naar acht procent evolueert. Dat beweert het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) naar aanleiding van nieuwe resultaten uit het teelttechnisch en agro-economisch onderzoek rond soja in Vlaanderen. Tijdens een symposium op 23 november in Melle licht ILVO de do’s en don’ts toe aan kandidaat-sojatelers.
 • 25/09/2017 - VILT: Maïservaring gebruiken om sojateelt te optimaliseren
  Afgelopen week oogstte akkerbouwer Jimmy De Prins in Zemst voor het eerst een volledig perceel soja, een absolute primeur in Vlaanderen. In het kader van het samenwerkingsproject tussen onder meer ILVO, AVEVE en Alpro verliet de Vlaamse sojaplant dit jaar de proefvelden en zaaiden vijf akkerbouwers, waaronder De Prins, voor het eerst soja op één van hun percelen. Het resultaat mocht er al meteen zijn: 3,3 ton per hectare met een prima vochtgehalte.
 • 21/09/2017 - VRT: Eerste Vlaamse soja-oogst is een succes
  In Zemst werd vanmiddag de eerste soja voor menselijke consumptie geoogst. Na vier jaar onderzoek naar de mogelijkheden van commerciële sojateelt in ons klimaat, zal de eerste oogst in totaal naar schatting zo'n 100 ton soja opleveren.
 • 12/07/2017 - Boerderij: ILVO: Vlaamse soja succesvoller dan verwacht
  De mogelijkheden van sojateelt in Vlaanderen zijn beter dan verwacht. Dat blijkt uit vierjarig onderzoek in het noordelijke deel van België, door het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).
 • 10/07/2017 - Vlaams soja-areaal zal samen met de teeltkennis groeien
  De meeste landbouwgewassen hebben geleden onder de droogte, niet de soja want die staat er prachtig bij op Vlaamse velden. Soja, in Vlaanderen? Een vijftal akkerbouwers experimenteren met de teelt, niet op eigen houtje maar op vraag van afnemer Alpro en in nauw contact met toeleverancier AVEVE. De goesting is bij iedereen groot om van sojateelt een succes te maken. “Als ik het gewas nu zie staan op het veld, heb ik er een goed oog in”, zegt akkerbouwer Jimmy De Prins uit Grimbergen. Hij rekent op de teeltbegeleiding door Sanac (groep AVEVE), de wetenschappelijke ondersteuning door ILVO en de sojaprijs inclusief premie van Alpro om het sojaverhaal te doen lukken, ook financieel.
 • 09/07/2017 - Landbouwleven: Het verhaal van één van de eerste Vlaamse sojaboeren
  Jimmy De Prins uit Grimbergen, op een boogscheut van Brussel, is één van de eerste Vlaamse landbouwers die soja teelt op zijn akkers. In zijn teeltplan zitten aardappelen, gerst, tarwe, maïs, ... en om meer gewassen in de rotatie te hebben heeft Jimmy ook gekozen om soja te verbouwen.
 • 29/06/2017 - Alpro en AVEVE maken van lokale soja een realiteit
  De introductie van maïs in de jaren ’60 en ’70 zorgde voor een kleine aardverschuiving in de Vlaamse landbouw. Nu staan we voor een nieuwe mijlpaal, zegt minister Joke Schauvliege, want in geen tijd is er in Vlaanderen een sojaketen uitgebouwd. Met dank aan Alpro en AVEVE die er samen voor zorgen dat vraag en aanbod elkaar vinden. Voor Alpro is soja de belangrijkste grondstof voor zijn plantaardige voedingsproducten en hoe dichter die soja bij de fabriek in Wevelgem aangekocht kan worden hoe beter het duurzaamheidsplaatje klopt. Groep AVEVE zorgt ervoor dat de logistiek geen spelbreker is, en doet de teeltbegeleiding in nauw overleg met landbouwonderzoeksinstituut ILVO. “Een geslaagde ketenaanpak en een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking”, aldus Schauvliege.
  Bekijk ook de reportage van deredactie.be
 • Teeltfiche soja
  De teelt van het subtropische soja is traditioneel gesitueerd in landen als Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. Als gevolg is West-Europa momenteel sterk afhankelijk van de import van soja. Soja vindt zijn toepassing voornamelijk als eiwitrijk sojaschroot, verwerkt in diervoeder van zowel varkens, rundvee als pluimvee. Daarnaast worden de sojabonen ook gebruikt als uitgangsproduct
  voor humane voeding en worden ze verwerkt tot sojamelk, -yoghurt, -desserts en –burgers. Vanuit Europa groeit de interesse naar lokale, duurzame eiwitproductie. Daarom werd op ILVO het initiatief genomen om onderzoek te voeren naar de mogelijkheden van sojateelt in Vlaanderen.
 • Augustus 2017 - Green Deal voor 10.000 hectare soja
  De teelt van soja moet de komende jaren van de grond komen, Agrifirm, het Ministerie van EZ en de Noordelijke provincies sloten een deal.
 • Agrifirm: kleine sojaoogst, meer eiwit
  Volgens Agrifirm Plant zijn de gemiddelde opbrengsten van soja in Nederland lager dan vorig jaar, maar zijn de eiwitgehalten wel hoger.
 • Sojateelt goed voor bodem en tegen nitraten - De Standaard
  Dankzij veredeling wordt sojateelt ook in Vlaanderen mogelijk. ‘Het is nog te vroeg voor definitieve conclusies, maar enkele rassen zijn erg veelbelovend.’
 • Sojaboon geeft hoger saldo dan zomertarwe
  Agrifirm Plant onderzoekt of in Nederland geteelde sojabonen een alternatief zijn voor importsoja. Het saldo van oogst 2014 was hoger dan dat van zomertarwe.
 • Telen Vlaamse landbouwers binnenkort soja?
  Een jaar geleden ging het IWT LA-project ‘Introductie van de sojateelt in Vlaanderen’ van start op het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek). Tijdens dit project willen de onderzoekers nagaan of sojateelt praktisch haalbaar en rendabel is voor de Vlaamse landbouwer. Hiervoor werden in 2014 op verschillende locaties veldproeven met soja aangelegd. Intussen is de soja van het eerste groeiseizoen gedorst en zijn de resultaten gekend.
 • Eerste sojabonen in Vlaamse velden - De Tijd
  De sojaplant rukt op naar het noorden. Ook bij ons speuren onderzoekers naar manieren om de subtropische boon te doen aarden. ‘We willen van soja de nieuwe mais maken.’
 • België onderzoekt de teelt van sojabonen (pdf)
  In België loopt onderzoek naar de teelt van sojabonen. Johan Van Waes, wetenschappelijk directeur van ILVO-Plant, waarschuwt voor te veel optimisme. "Er zijn nog veel vragen waar we geen antwoord op hebben."
 • Soja telen in Vlaanderen
 • Sojaprijs gaat opnieuw de hoogte in
  De sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago bereikte haar hoogste notering in acht maanden. Die prijsstijging komt er nadat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft aangekondigd dat de voorraad sojabonen in de VS dit seizoen naar verwachting verder zal krimpen. De Verenigde Staten is de grootste producent van sojabonen ter wereld. En ook in Brazilië, de grootste exporteur van soja, verwacht het USDA een afname van de voorraad.
 • Soja in Nederland naar meer dan 100 hectare
  Agrifirm vergroot in 2014 de sojateelt naar 100 tot 200 hectare. Vorig jaar teelde een handvol boeren verspreid over het land 25 hectare van dit eiwitgewas.
  Agrifirm vergroot in 2014 de sojateelt naar 100 tot 200 hectare. Vorig jaar teelde een handvol boeren verspreid over het land 25 hectare van dit eiwitgewas.
 • Onderzoek perspectieven soja in Limburg
  In opdracht van Feed Design Lab voeren Cultus Agro Advies en HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen een onderzoek uit naar teeltperspectieven voor soja in Noordwest Europa.
 • Sojateelt in Vlaanderen mogelijk? (pdf)
  Eindwerk Katleen Cromphout krijgt AVEVE-prijs.
  Het schooljaar 2012-2013 ligt alweer achter ons maar in dit nummer willen we er toch nog naar terugblikken. AVEVE profileert zich op verschillende manieren in het agrarisch onderwijs. Wij willen de toekomstige agrariërs kennis laten maken met AVEVE. Medewerkers van AVEVE geven gastlessen of -colleges in middelbaar en hoger land- en tuinbouwonderwijs. We bezorgen elke landbouwopleiding ook een cheque om een eindwerk te belonen. Bij dit laatste staan we even stil. Op het Thomas More Instituut te Geel studeren jaarlijks studenten af als Bachelor in de agro- en biotechnologie en als Master in de Biowetenschappen. Het Thomas More Instituut reikt naar jaarlijkse gewoonte prijzen uit (geschonken door sponsors) aan studenten die iets speciaals gepresteerd hebben.

© .